Versenykiírás

2023.

A verseny szervezői

  • A verseny szervezője: BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium
  • A szervezésben közreműködik: Magyar Kémikusok Egyesülete, BME-VBK Vegy-Érték Tehetségpont, BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

A verseny célja, szellemisége

A BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium megszervezésében indul útjára az Id. Szántay Csaba Országos Általános Iskolai Kémiaverseny. A Professzor Úr, akinek nevét viseli új, interaktív versenyünk, az egyetemünk korábbi hallgatója és oktatója országos ismertségre tett szert a Cavinton ipari szintézisének kidolgozása után. A verseny célkitűzése és egyben küldetése az, hogy színes, érdekes feladatokkal népszerűsítse a kémiát és a természettudományokat az általános iskolások körében. Közvetett céljaink között szerepel, hogy a verseny visszahasson a mindennapi oktatásra, és arra pozitív hatást gyakorolva színesítse azt képességközpontú, gyakorlatorientált feladatokkal.

Jelentkezés feltételei

A versenyen részt vehet minden magyarországi hetedik vagy nyolcadik osztályos diák (legyen akár általános, akár középiskolás) 4 fős csapata. A csapatok nevezését kizárólag a csapat egyik tagjának szaktanára teheti meg. Erről a Jelentkezés menete résznél bővebben kitérünk. A versenyen való részvétel díjmentes.

Jelentkezés menete, határideje

A 4 fős diákcsapatokat kizárólag felkészítő tanáruk jelentkeztetheti az Id. Szántay Csaba Országos Általános Iskolai Kémiaverseny hivatalos weboldalán található jelentkeztető felületen. Ezen felület eléréséhez a tanárnak regisztálnia (Regisztráció menüpont) kell a verseny honlapján. A regisztációt követően a csapatok jelentkeztetésére a Kezelőfelület/Csapatok menüpont alatt van lehetőség, amely bejelentkezés (Bejelentkezés menüpont) után válik elérhetővé. Egy tanárnak lehetősége van több csapatot is jelentkeztetni, amelyeket a profiljában nyomon tud követni. Regisztráció előtt, kérjük olvassák el az Adatkezelési nyilatkozatot! A regisztrációt követően küldünk egy visszaigazoló e-mailt a megadott címre.
A csapatok jelentkeztetésének véglegesítése az első forduló feladatsorának beküldésével történik. Ennek határideje: április 12.

Kategóriák

A versenyt két kategóriában hirdetjük meg:

I. kategória:
Azon 7. vagy 8. évfolyamos diákok, akik általános iskolás tanulmányaikat 8 éves alapfokú képzésben teljesítik.

II. kategória:
Azon 7. vagy 8. évfolyamos diákok, akik tanulmányaikat 6 vagy 8 osztályos középiskolában folytatják.

A csapatok összeállításában egyéb megkötés nincs, tehát engedélyezett a két fent említett évfolyamból vegyes csapatok összeállítása is, azonban a különböző kategóriákba tartozó diákok nem alkothatnak közös csapatot.


Online fordulók

Az első két forduló online formában valósul meg. A fordulók feladatai a verseny honlapján a feladatsorok fül alatt lesznek elérhetőek. Az első forduló során egy feladatsort kell megoldani, majd a megoldásokat befotózni, és feltölteni jpg vagy pdf formátumban. A megoldások szintén a verseny honlapján nyújthatók be elektronikusan pdf formátumban a Bejelentkezés menüpontban a Kezelőfelület/Megoldások beküldése címszó alatt. A megoldással kapcsolatos minden fontos információ a feladatsor menüpontban lesz elérhető. Az első forduló pontjai alapján lesz esélye a csapatoknak bejutni a második fordulóba. A megoldások elküldésének határideje: április 12.
A második forduló során egy rövidebb feladatsort kell megoldaniuk a versenyzőknek, amelybe szerepel keresztrejtvényt feladvány. A rejtvény megoldásaként kapott kifejezés témájában egy rövid, 3–5 perces videót kell készíteni, amelyben szerepelnie kell a csapatból minden versenyzőnek, de szerepelhetnek külön is. A videónak tartalmaznia kell otthon is biztonságosan elvégezhető kísérlet/kísérletek bemutatását, valamint az elméleti háttér ismertetését is. A videó készítéséhez bármilyen eszköz és módszer felhasználható, ugyanis a szakmai tartalmon túl a kreatív megoldásokat is értékeljük. Bár a szakmai tartalom ez elsődleges. A videóval kapcsolatos pontos elvárásokat a 2. forduló közeledtével közlünk, ugyan itt a honlapon. Az így elkészült videót YouTube-ra kell feltölteni a Kezelőfelület/Feladatok menüpont alatt található útmutató alapján és a linket elküldeni nekünk. A videó és a feladatsor beküldésének határideje: május 10.
Csak a határidőig jelentkeztetett csapat megoldásait fogadjuk el. Kizárólag azok a videók és feladatsorok kerülnek értékelésre, amelyek a határidő napján 23:59-ig beérkeztek.
A két online fordulót egy helyszíni döntő követi. A döntőre az első két forduló összesített pontjai alapján a legtöbb pontot elérő csapatok kapnak meghívást. Az egyes fordulók eredményei, illetve a továbbjutott diákok listája a Kezelőfelület/Csapatok menüpont alatt kerül majd kihirdetésre.

Határidők

I. forduló: 2023. április 12.

II. forduló: 2023. május 10.

Döntő

A döntőben a két forduló legjobb csapatai vehetnek részt. A döntőbe jutott diákoknak több állomásos vetélkedőn kell részt venniük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az állomások során egyszerű kísérleteket kell bemutatni, játékos feladatokat megoldani, illetve egy előre kiadott témából elkészített posztert előadni egy szakmai zsűri előtt. A végső sorrend alapja a döntőn szerzett pontszámok összege, amennyiben holtverseny alakul ki, az online fordulókban elért pontszámok összege határozza meg a végleges sorrendet.

Időpont:

  • I. kategória: 2023. június 08. csütörtök
  • II. kategória: 2023. június 09. péntek

Helyszín:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
1111 Budapest Műegyetem rkp. 1.

Ismeretanyag

A feladatok megoldásához általános iskolai természettudományos (elsősorban kémiai, de emellett fizikai és biológiai) ismeretek szükségesek. Az online fordulókban előfordulhatnak az iskolai tudáson túlmutató, azonban ahhoz szorosan kapcsolódó kérdések is.

További információk

A verseny honlapján (szantayverseny.szasz.bme.hu), illetve a Facebook-oldalán találhat naprakész információkat a versennyel kapcsolatban. A beküldött videót, illetve feladatsort a BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium szervezői csapata értékeli.

Kérdéseiket az szantayverseny@gmail.com e-mail címen tehetitek fel.

Kérünk minden kedves tanár kollégát, szigorúan ügyeljen a verseny tisztaságára!

Mindenkinek sikeres felkészülést kívánunk!

Dr. Hornyánszky Gábor

A BME VBK Dékáni Hivatalának vezetője,
Tehetséggondozásért felelős dékánhelyettese

Ifj. Dr. Szántay Csaba

A Richter Gedeon Nyrt.
Szerkezetkutatási Osztályának vezetője